Filmfronts personvernerklæring
Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av The Big Boss (Tang shan da xiong), kinesisk (hong kong) film fra 1971

Action, Martial Arts, Kampsport Spilletid: 100 minutter Aldersgrense: 18 år

Bruce Lees første store filmrolle

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 02.12.2017]

Cheng (Bruce Lee) sendes til sin onkel i Bangkok for å starte et nytt liv uten å slåss. Det går raskt heller dårlig. Han får arbeid på en fabrikk som viser seg å være skalkeskjul for lyssky forretninger. Og da søskenbarna til Cheng blir brutalt myrdet føler ikke Cheng at han kan la være å forsøke å rydde opp med nevene. Det viser seg at lederen for virksomheten beskyttes av utallige Kung Fu-eksperter. Dette blir en stor utfordring selv for Cheng...

Annonse:

Filmen åpner på havnen. Der ankommer Cheng for å besøke sin onkel. Når de tar seg en matbit på veien møter de på en bøllete gjeng. De lokale begynner å slåss med gjengen når de slår ned en liten gutt som selger riskaker. Da skjønner vi at lokalsamfunnet er forpestet av kriminelle.

‘The Big Boss’ er den filmen som satt Bruce Lee på kartet som kampsportstjerne. Regien er ikke allverdens, men Wei Lo har et mektig våpen i filmen, nemlig Bruce Lee som jeg liker veldig godt i filmen. Han fremstår som en stor stjerne med en karisma og selvtillit som oser av ham. Han føles som kampsportens svar på James Dean som også døde i alt for ung alder. Filmen er ikke stort å skryte av, men den er en okei kampsportfilm som satte standarden for hva man kunne forvente seg allerede helt på begynnelsen av 1970-tallet.

Dette er en kampsportfilm fra en tid da slike filmer var noe litt nytt for vestlige tittere. Det blir tid til en del slåssing i filmen. Men kampsporten er ikke like velkorografert som jeg hadde forventet på forhånd. Det gjør at jeg ikke trekkes nok mot filmen. Filmen tar seg også en del friheter i kampsporten som de mange alt for luftige svevende som ikke alltid beriker filmen så mye i mine øyne. De kuleste scenene er også helt mot slutten når Bruce Lee setter inn støtet og slåss mot hele gjengen og senere også sjefen selv som tittelen antyder. Dette forventer vi selvsagt også skal skje på forhånd.

Men selv om filmen var viktig for karrièren til Bruce Lee, føles filmen noe treg til tider. Det gjør at jeg trekker en del i min vurdering av filmen. Og det kommer fra en som elsker kampsportfilmer. Dette hadde rett og slett ikke sterk nok signatur i mine øyne. Filmen er lettere forglemmelig og har ikke noe spesielt ved seg utenom at Bruce Lee spiller i filmen. Bruce Lee spiller dog bra i filmen og det er litt kult å se en stjerne bli formet, men det er det eneste skikkelig kule med denne filmen. Filmen begynner med Bruce Lee i en av hovedrollene, men han får mer og mer fokus etterhvert som filmen skrider fremover mot slutten.

Konklusjon
Det er mulig dette var ‘hot shit’ på 1970-tallet, men i dag virker noe av magien til å ha løpt fra filmen. Filmen har et veldig enkelt plott, men det er ikke nødvendigvis et svakhetstegn i slike filmer, men denne filmen blir aldri sterkere enn sitt svakeste ledd, og regien er alt annet enn velskapt. Alt fremstår som veldig simpelt og banalt uten å ha noe særlig kunstnerisk vri på det hele. Filmen blir med andre ord så rett frem som man kan få det uten noen form for overraskelser. Med andre ord skal du være veldig fan av Bruce Lee for å virkelig omfavne filmen.

Terningkast: 3+
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Fist Of Fury - Kampsportstjernen Bruce Lees beste film!

Diskusjon

Omtalespalte: Kampsportfilm

Her finner du omtaler av kampsportfilmer.
Les flere spalteomtaler: Kampsportfilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,7 av 6 - 19 stemmer)

Kritikker i media

 • ColeSmithey.com
 • Flipside Movie Emporium
 • The Coast
 • Captain Charismas Filmblogg
 • Cinemagazine.nl
 • TVguide.com
 • efilmcritic.com
 • DVD Clinic
 • Derekwinnert.com
 • Northwest Herald (Crystal Lake)
 • Filmfront
 • Defilmblog.be
 • EmanuelLevy.Com
 • Laramie Movie Scope

Land:

Hong Kong

Språk:

Kantonesisk (Kinesisk), Mandarin (Kinesisk)

Filmselskap:

Golden Harvest, National General Pictures

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.