Filmfronts personvernerklæring
Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av Deck the Halls, amerikansk film fra 2006

Komedie, Familie Spilletid: 93 minutter

To naboer går i julekrig med hverandre

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 01.12.2017]

Det er første desember og pyntingen er begynt å komme på plass i byen. Steve (Matthew Broderick) jobber som optiker og synes livet er topp rundt juletider. Steve hadde en far som ikke brydde seg katten om jul og familietradisjoner. Nå vil han endre det for ham og ungene sine. I byen er han den i byen som alle spør om juleting.

Buddy Hall (Danny DeVito) er den nye naboen til Steve. Han er lykkelig gift med sin veldreide kone. Sammen har de noen heite døtre sammen. Gutta på jobben vil lure Buddy med et veddemål på hans første dag som bilselger, men Buddy Hall er den fødte selger og klarer til og med å selge en bil til eieren av bilsjappa på sine fem første minutter.

Annonse:

Buddy Hall har et mye mindre hus enn naboen Steve og føler ikke han blir lagt nok merke til. Derfor tenker han å lyse opp huset med julebelysning så han kan synes fra verdensrommet. Men pyntingen går litt over styr. Det synes i alle fall naboen Steve. Og etterhvert begynner Buddy å ta over Steves rolle som juleeksperten i byen.

Steve forsøker å ødelegge for naboens overpynting for å ta tilbake tronen som byens julemann. Når han tar strømmen til naboen kommer alt på igjen raskt etterpå med et dieselaggregat som kikker inn. Når Buddy får nyss i at naboen har ødelagt for ham, begynner nabokrigen for alvor...

Vi får skikkelig konkurranse mellom de to julefedrene der Steve og Buddy Hall oppfører seg som to drittunger mot hverandre. Det blir moro når Buddy Hall vinner i omtrent alle julekonkurransene. Men så begynner familiene deres å bli lei av all den vanvittige konkurransen. Og Buddy Hall bruker også enorme summer på julepyntingen.

Filmen har en del typisk komedie som da ting går litt vel langt. Et eksempel er da Buddy har kjøpt seg en julenisseslede og har funnet hester som han har pyntet som reinsdyr. Steve kommer over for å se på galskapen og ender opp i sleden som setter avgårde og ender opp ute på et lite vann. Han går selvsagt gjennom isen og naboen Buddy må varme ham opp med god gammel kroppsvarme i soveposetrikset. Ut i fra dette skjønner dere typen morsomheter som ofte er veldig slapstickaktige.

Dette er med andre ord en typisk julekomedie der ting går stokk over stein. Skuespillerne gjør en dugenes jobb med Matthew Broderick og Danny DeVito i front. Begge har spilt i en del komedier og kler hverandre godt sammen. Filmen er også veldig forutsigbar og spiller på de typiske følsene. Etterhvert pensles filmen inn på den vanlige moralen i veldig mange julefilmer, som er å finne ut av hva som virkelig betyr noe med julen. Du får heldigvis mye julestemning underveis også, og det gjør vel heller ikke noe å avsløre at naboene blir venner igjen til slutt. Det kuleste med filmen er å se det fete lysshowet som Buddy Hall serverer.

Konklusjon
Denne filmen forsøker seg på å dra en ‘Hjelp det er Juleferie’, men treffer langt fra like godt som den filmen. Likevel blir dette fint severdig og er en ganske grei julefilm som spiller på de rette strengene. Komedien er litt krampaktig til tider, men jeg lo da noe underveis og det teller noe. Om du har sett mange av klassikerne og vil ha noe nytt er dette noe å prøve seg på. Filmen er en julefilm det er lett å bli glad av, selv om den aldri utfordrer de største julefilmklassikerne. Dette er et greit forsøk på å lage en underholdningsspekket julefilm selv om historien er noe simpel.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Big Mommas: Like Father, Like Son - ‘Big Momma’ får med seg stesønnen sin undercover
- Big Momma's House 2 - Big Momma passer barna for en dataormdesigners familie

Diskusjon

Omtalespalte: Julefilm

Her omtales alle små og store julefilmer
Les flere spalteomtaler: Julefilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(2,4 av 6 - 21 stemmer)

Kritikker i media

 • New York Post
 • Globe and Mail
 • Filmfront
 • Se og hør
 • TVguide.com
 • Minneapolis Star Tribune
 • Julefilmfestival.blogspot.no
 • Newark Star-Ledger
 • Detroit Free Press
 • Los Angeles Times
 • Commonsensemedia.org
 • Boxoffice.com
 • Cinema em Cena
 • The New York Times
 • Empire
 • Cinemablend.com
 • BBC

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Regency Enterprises, New Regency Pictures, Corduroy Films, All Lit Up Productions

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.