Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av To The Bone, amerikansk film fra 2017

Komedie, Drama Spilletid: 107 minutter

En tung film om anoreksia

[Skrevet av: Stian Spørck Karlsen, Dato: 16.07.2017]

Ellen (Lilly Collins) bor sammen med sin stemor og søster. Stemora er litt vanskelig og søstera er stikk motsatte av Ellen. Ellen er anorektiker, og har vært innlagt flere ganger uten å komme noen vei. Fra oppfordring fra stemora og søstera går hun til slutt med på å prøve en siste behandling. 

Legen doktor Beckham, en alternativ og slående kjekk lege, driver et kollektiv for unge med spiseforstyrrelser. Der får Ellen, som senere skifter navn til Eli, behandling. Vi følger hannes kamp mot sykdommen som hun til slutt innser at hun har mistet kontrollen over.

Annonse:

Usikker på hva filmen forsøker å fortelle

'To The Bone' er en merkelig film som kan være vanskelig å skjønne hva den egentlig prøver å si. Det er en film som i all hovedsak handler om en person og hennes spiseforstyrrelse. Filmen har litt humor, men lite sjarm. Dette er en film som får deg til å tenke, men føles ikke sterk nok til å gripe fatt i meg. Filmen har dog noen øyeblikk, som synet av Eli når hun drar på en restaurant  sammen med en veldig god venn. Da spytter hun ut maten sin i en serviett hver gang hun har tygd ferdig en munnfull.

Vi får se hvor ødeleggende denne sykdommen er, og hvor farlig det kan være. Samtidig blir filmen veldig mørk og saktegående, og da klarer jeg ikke helt klarer å se helt hvor den vil. Paradoksalt nok er Eli den eneste av samtlige rolle- figurer med noe kjøtt på beinet. Resten av rollegalleriet er vanskelig å bry seg om. Du trenger blant annet bare fire sekunder på å forstå hvordan Elis stemor kommer til å oppføre seg gjennom hele filmen. Hun har ingen forståelse for hvor ødeleggende og farlig anoreksi kan være. Doktor Beckham (Keanu Reeves) er et geni av en lege, som blir omtalt som både nytenkende, men samtidig fremstår han bare som en helt vanlig lege som sier 'fuck' et par ganger.

Skuespillerprestasjonene er gode

Skuespillerprestasjonene i 'To The Bone' er jevnt over gode. Men det er Lilly Collins rolletolkning som skiller seg mest ut. Hun er den mest interessante i filmen og bærer filmen på sine skuldre. Jeg synes også Keanu Reeves gjør sine saker bra den lille tiden han er med. Det føles litt rart at en stor stjerne, bare har en bitteliten birolle i filmen. Men til tross for gode skuespilleregenskaper hos Lilly Collins, skulle jeg ønske at vi fikk vite mer om bakgrunnen for sykdommen til Eli. På det området holder nemlig manuset mye tilbake.

Collins klarer uansett å formidle tyngden av hendelsene i filmen på et imponerende vis. Hun gir Eli dybden som trengs for å se Eli som noe mer enn bare en kynisk ungdom. Ogås mangelen på dybde og nyanse hos resten av rollefigurene forsterker fokuset på Eli. Kanskje er det meningen at vi kun skal bry seg om Eli? At menneskene rundt henne ikke bryr seg nevneverdig mye om henne, gjenspeiler kanskje hva hun føler. Effekten av dette blir at vi som publikum får kjenne litt på følelsen av å være ensom.


Viktig på sitt vis

Det som gjør denne filmen tung å se er ikke bare den tunge tematikken, men også det at Eli utvikler seg lite underveis i filmen. Hun har den samme sta innstillingen, og gjentar ofte den samme selvdestruktive sirkelen fra start til slutt. Det mangler i det store og hele det lille ekstra for å gjøre filmen interessant. Den blir titt og ofte litt kjedelig, og jeg sitter bare å venter på at noe interessant snart skal skje. Mot slutten av filmen gir den oss som publikum en forståelse av at Eli sakte men sikkert begynner å forstå seg på denne alvorlige sykdommen. Jeg sitter hverken igjen med spørsmål eller svar etter å ha sett filmen. Det eneste filmen gir en forståelse av hvor alvorlig og skummel anoreksia kan være.

Konklusjon

'To The Bone' er tidvis ekkel, tidvis rørende, men også en overfladisk fortelling om en ung anorektiker. Regissør Marti Noxon har basert historien løst på egne opplevelser fra sin ungdom. Dette er en helt ok film om anoreksia, og den gir oss et innblikk i hvordan det er å leve med sykdommen. Filmen er gripende i noen enkeltscener, mens andre scener blir veldig 'tamme' og kjedelige. Lilly Collins beviser at hun behersker å spille ulike roller, og rollen som Eli synes undertegnede faktisk er hennes beste hittill. Keanu Reeves vies også noe tid i filmen, i en veldig uvanlig rolle til å være ham. 'To The Bone' er dog tung å se, men den blir verdt tiden selv om filmen ikke er av det beste slaget.

('To The Bone' er tilgjengelig på Netflix)


Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

Omtalespalte: Streaming

Filmfront forsøker å gi deg overblikk i det enorme streaming-tilbudet. Filmfront anmelder stort og smått av det som kommer av filmer og TV-serier på streaming.
Les flere spalteomtaler: Streaming
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,9 av 6 - 18 stemmer)

Kritikker i media

 • Salt Lake Tribune
 • Fresno Bee
 • Commonsensemedia.org
 • Daily Express (UK)
 • slantmagazine.com
 • The Young Folks
 • Vox
 • Herald Sun (Australia)
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • RogerEbert.com
 • Joblo.com
 • Hindustantimes.com
 • Filmfront
 • Times (UK)
 • The Guardian

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.